Környékbeli programok

PROGRAMOK
Környékbeli programok

Környékbeli programok


Ipolytarnóc, 2019.05.12. 11:00 – 13:00 – Madarak és fák napja

A program a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közös szervezésben, a miocén erdőben kerül megrendezésre.

Az első helyszínen a miocén erdő fáit és cserjéit mutatjuk be játékos, interaktív foglalkozás keretében, a másik helyszínen a madarak világával ismerkedhetnek az érdeklődők. Madártollakat vizsgálunk, kísérletezünk, „kakukktojást” keresünk, a gyerekek pedig ügyességi játékon keresztül tanulhatják meg, hogyan táplálkozik a fehér gólya, és mit eszik az év madara, a mini-gólyára emlékeztető gólyatöcs. Kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várunk a programra a miocén erdőben kialakított állomáshelyeken. A részvétel ingyenes!

Bővebb információ: www.osmaradvanyok.hu


Hollókő, 2019. május 18-19. – Hollókői Piknik

Ismét megrendezésre kerül a Hollókői piknik, ahol helyi és környékbeli termelők finomságait kóstolhatják a látogatók, finom borok, sörök és hangulatos zene társaságában egész hétvégén.

Állandó program a rendezvény két napján:
11.00 – 17.00: Kézműves és termelői vásár a Petőfi úton és az alsó kútnál
11.00 – 17.00: Helyi és palóc finomságok a csalogató Táncház udvarán
– Hollókői báránypörkölt
– Hollókői lagzis káposzta
– Hollókői savanyú bableves
– Mátra Lepény vaslapon sütve
– GrillPerte kézműves grill kolbászok és húsok
– Kazári Kürtöskalács

Színpadi program az alsó kútnál – 2019. május 18.
11.00 – 17.00: Folk on 45 zenekar biztosítja a hangulatot
11.00 – 17.00: Népviseletbe öltöztetés a zenekari szünetekben
Színpadi program az alsó kútnál – 2019. május 19.
11.00 – 14.00: Hollókői Citerások bemutatója Kovács Kincső és Salamon Eszter vezetésével
14.00: MOTO MAGA MURA koncert

Állandó programok: kézműves és termelői piac, néptánc tanítás, borkóstoló, palóc és hollókői ízek, betyáros lepények, térzene, népi játékok, kézműves foglalkozások.
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! Bővebb információ: http://www.holloko.hu


Ipolytarnóc, 2019.05.24. 10:00 – 05.26. 16:00 – Természetfilm bemutató

A gödöllői természetfilm fesztivál kihelyezett bemutatóhelye lesz Ipolytarnóc 2019. május 24-26 között.

A Nemzetközi Természetfilm Fesztiválhoz csatlakozva filmnapokat tartanak az Ősmaradványoknál. A fogadóépületnél több helységben lesz filmvetítés, naponta 10 – 16 óra között. Széles a választék, animáció szekcióval a kisgyermekes családi kirándulókra is gondolnak.

A békák titkos életétől a rovarvilágig, a kunok hazájától a székely füveskönyvig, a Kárpát-medencei vulkánoktól a tajgavilágig, a trópusi óceántól az inverz Everest-ig számos különleges film tarkítja a választékot, mindenki találhat benne magának igazi csemegét. Akciósztárként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei is szerepelnek a 39 filmes repertoárban.

A program általános célja, hogy moziba invitáljon mindenkit, aki szereti a természetet és a filmeket, és aki szeretné tudni, hogy mi történik a természeti értékekkel hazánkban és a világban, továbbá filmek segítségével szeretné felhívni kicsik és nagyok figyelmét a környezet állapotára, a természet csodáira, értékeire, az ember szerepére és felelősségére.

Az érdeklődők megnézhetik a világ legújabb és legjobb természet- és környezetvédelmi dokumentumfilmjeit. A Filmnapokon az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra nevezett legjobb alkotásokból készült válogatás kerül levetítésre.

Bővebb információ: www.osmaradvanyok.hu


Salgótarján, 2019. több dátum – Állati Jó Vasárnap

Kisállat kiállítás, vásári hangulat háziállatokkal, haszonállatokkal, hobbi- és díszállatokkal a salgótarjáni piacon. A salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac területén rendezik meg havonta egy alkalommal az Állati Jó Vasárnap elnevezésű kisállat kiállítást és vásárt, ahol színes programok és érdekes látnivalók várják a látogatókat! Ha az időjárás engedi, ingyenes lovagoltatás is lesz!

Dátumok: május 19., június 16., július 21., augusztus 18., szeptember 15., október 20.
A jelzett napokon 7.00-12.00-ig.

A belépés diákoknak ingyenes, felnőtteknek 250 Ft/fő


Ipolytarnóc, 2019.05.27. 10:00 – 06.10. 16:00 – Európai Geoparkok Hete az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok a Geopark különleges geológiai értékeit mutatja be az érdeklődőknek.

Vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai, a geológiai feltárások mentén pedig a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők. Június 1-én a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével, Harangi Szabolcs professzor vezérletével egy miniatűr vulkán is kitörésre készül majd. A várható nagy érdeklődésre tekintettel a földrengető eseményre előre be kell jelentkezni az osmaradvanyok.hu honlapon.


Nógrád megyén is keresztülhalad az idei Tour de Hongrie mezőnye

Hat nap, 890 kilométer
40. Tour de Hongrie, 2019. június 11-16. Prológ: Siófok (4 km). 1. szakasz: Velence-Dobogókő-Esztergom (194 km). 2. szakasz: Balassagyarmat-Pétervására-Miskolc (201 km). 3/a szakasz: Kazincbarcika-Eger-Tiszafüred (115 km). 3/b szakasz: Tiszafüred-Hajdúszoboszló (69 km). 4. szakasz: Karcag-Recsk-Kékestető (138 km). 5. szakasz: Kecskemét-Dunaföldvár-Székesfehérvár (169 km).

A 2019. június 13-i balassagyarmati rajt a leghosszabb szakasz kezdőpontja lesz, innen a mezőny Szécsényt, Salgótarjánt, Bátonyterenyét és Pétervásárát érintve kapaszkodik fel a Bükk emelkedőire, a 201 kilométeres, 2561 méter szintkülönbségű versenynap célja Miskolcon lesz.
(forrás: nool.hu)