Ökohotel

KASTÉLY
Ökohotel

A kastély 1894-ben épült, hosszú évtizedeken keresztül állami gyógyintézetként működött és 2007-ben lelt új gazdára. Új tulajdonosként többféle mai igénynek is szerettünk volna megfelelni: a romló épület és park megmentése, a gyógyászati tevékenység folytatása és mindez környezetbarát kivitelezéssel és üzemeltetéssel.

Külön kihívást jelentett számunkra, hogy a kastély egy természetvédelmi terület közepén helyezkedik el, ezért a természeti környezet megóvása, a fenntartható gazdálkodás kialakítása, a biodiverzitás megőrzése szintén sarkalatos követelmények voltak.

A közel két éves felújító munka meghozta gyümölcsét, eredeti szépségében, de számos energetikai korszerűsítés végrehajtásával nyitottuk meg kapuit a Kastélynak. Minden nyílászárót kicseréltünk, az épület külső-belső hőszigetelést kapott. Megújuló hőtermelés (biomassza kazánok, napkollektorok, szolár szőnyeg) adja a használati meleg vizet és fűtést, öntözött zöldtető biztosítja a belső klimatizálást az épület egyharmadában és a vízhasznosítást a csapadék- és kútvíz felhasználása egészíti ki.

Eredményeinket 2011-ben két díjjal is elismerték: az 5000-nél kevesebb lakost számláló települések körében a Napkorona bajnokság harmadik legjobbja, a Biomassza bajnokság második legjobbjai lettünk.